Van jongs af aan ben ik opgegroeid met dieren en ik wist dan ook al gelijk dat ik later met dieren wilde gaan werken. Diervoeding heeft mij altijd al aangesproken, aangezien voeding een heel belangrijke rol speelt in het houden van dieren. Niet alleen om ze gezond te houden en goed te laten functioneren en produceren, maar ook omdat dit een hele grote kostenpost is voor de veehouder. Het is daarom een leuke uitdaging om voeders samen te stellen die zo optimaal mogelijk zijn voor zowel de dieren als voor de veehouder. Vanwege mijn interesse voor de diervoeding was voor mij de keus niet heel moeilijk om in mijn master voor de specialisatie diervoeding te gaan.
Zelf ben ik heel erg voorstander van het combineren van theorie met praktijk, maar aangezien de opleiding heel theoretisch is ingesteld, mistte ik toch wel de praktische kant tijdens mijn studie. Stichting BSD heeft mij geholpen om tijdens mijn masterstudie de praktische kant van diervoeding mee te nemen, wat voor mij echt heel veel waard is. In overleg met Schothorst Feed Research heb ik de beurs ingezet om de cursus 'Rundveevoeding: basisprincipes' te volgen bij Schothorst Feed Research om mijn kennis over rundveevoeding uit te breiden. Naast de interessante cursus was dit ook een goede gelegenheid om mijn netwerk uit te breiden. Het (laagdrempelig) kunnen opbouwen van je eigen netwerk is dan ook een erg waardevolle toevoeging van de studiebeurs. Ik wil Stichting BSD daarom nogmaals erg bedanken voor deze mooie kans om mij verder te ontwikkelen in de diervoedingssector!
Tijdens mijn studie wilde ik geen focus leggen op één bepaalde diersoort, omdat ik zowel herkauwers als varkens heel leuke en interessante dieren vindt. Tijdens mijn masterstudie heb ik een stage opdracht bij Fransen Gerrits uitgevoerd die gericht was op varkens en na het afronden van mijn studie ben ik hier gestart als productmanager zeugen. Ik denk dat dit een leuke en uitdagende baan is, waarin ik de theorie en praktijk mooi kan combineren!
Door de BSD-studiebeurs heb ik de kans gekregen om de andere kant van voedingselementen te bekijken tijdens de opleiding tot natuurgeneeskundig diertherapeut. Waarbij er tijdens mijn master Animal Science op de Universiteit in Wageningen vaak alleen gekeken wordt naar de voedingswaarde van een voedingselement in een rantsoen, heb ik tijdens de opleiding tot natuurgeneeskundig diertherapeut ook de andere kant mogen zien waarbij een gras, kruid of olie een dier mentaal of lichamelijk kan ondersteunen. Door specifieke grassen, kruiden of oliën in te zetten in een rantsoen van een dier zou de mentale en fysieke weerstand van een dier eerder ondersteund kunnen worden waardoor een proces van ziekte eerder verholpen of zelfs voorkomen kan worden. Hierdoor zouden er minder telefoontjes naar een veearts gepleegd hoeven worden en hoeft er uiteindelijk minder gebruikt worden gemaakt van reguliere medicijnen zoals antibiotica. Aangezien er in de Nederlandse regelgeving steeds meer gestuurd wordt op vermindering van medicijngebruik zou de natuurgeneeskunde een mooie aanvulling kunnen zijn om dieren eerder te ondersteunen, het welzijn van dieren te verbeteren en het reguliere medicijngebruik te verminderen.
Toen ik in 2016 begon met de opleiding Dierwetenschappen wist ik nog niet goed welke richting ik op wilde met mijn opleiding. Tijdens mijn bachelor lag mijn interesse vooral bij pluimvee, maar dit is tijdens de master veranderd naar de voeding van varkens. Zodoende heb ik destijds ook de keuze gemaakt om te specialiseren in Nutritie en Metabolisme van varkens. In 2020 heb ik de BSD-studiebeurs mogen ontvangen, die ik heb ingezet om de cursus Varkensvoeding voor de nutritionist te volgen bij Schothorst Feed Research. Een brede cursus waarin heel veel belangrijke aspecten worden behandeld in relatie tot de voeding van varkens. Voor mij een waardevolle bijdrage, waarin mij veel nieuwe onderwerpen zijn geleerd waar ik weinig tot geen kennis van had. Ik zou het een aanvulling willen noemen op de opleiding, met een mooie map aan kennis die je ten alle tijden kan gebruiken als naslagwerk.
Daarnaast heeft het ontvangen van de studiebeurs mijn netwerk uitgebreid door het leren kennen van andere mensen in ons vakgebied. Zo heb ik onder andere kunnen helpen als vrijwilliger op het Jongerencongres op 28 september 2021. Een bijeenkomst georganiseerd voor jonge mensen werkzaam in de diervoedersector om kennis te delen en hun netwerk te verbreden.
Kortom, de BSD-studiebeurs biedt de kans om zowel kennis als een netwerk te vergroten, dus ik kan iedereen die twijfelt om te solliciteren alleen maar aanraden om het te doen!
Tijdens mijn hbo-opleiding veehouderij op de HAS was mijn interesse in diervoeding al snel aangewakkerd en was duidelijk dat ik de master Animal Sciences wilde volgen op de WUR met de specialisatie Nutrition and Metabolism. In mijn eerste jaar op de WUR was ik een van de gelukkige die de BSD-studiebeurs mocht ontvangen, waarmee ik de cursus van artikel 9 van de Wet op de Dierproeven heb gevolgd. Omdat ik erg geïnteresseerd ben in onderzoek in de varkensvoeding heb ik deze cursus gevolgd met de specialisatie op varkens, dit was voor mij de uitgelezen kans om me meer te verdiepen in dit onderwerp. De studiebeurs heeft mij naast dit certificaat ook een breder netwerk gebracht, wat erg waardevol is. Ook hielp het financiële steuntje van de beurs enorm bij het doorlopen van de studie. Sinds 6 juli werk ik als nutritionist bij Champrix te 's-Hertogenbosch, een super leuk, relatief klein bedrijf wat premixen en concentraten voor voornamelijk pluimvee en varkens verkoopt.
Ik ben Stichting BSD nog steeds erg dankbaar voor de ervaringen en steun tijdens mijn studie. Kortom echt een aanrader voor iedere student die zich wil ontwikkelen in de diervoedersector!
Ondanks dat ik in het centrum van Amsterdam ben opgegroeid en zo behalve op de kinderboerderij nog nooit een koe of varken van dichtbij had gezien, wist ik toch dat mijn passie hier lag. Tijdens de minor ‘Foods of animal origin’ in mijn bachelor Animal Sciences ontdekte ik dat de vakken over diervoeding mij het meest interesseerde. Hierom had ik besloten om in mijn master de specialisatie ‘Nutrition and metabolism’ te kiezen. Tijdens mijn scriptie bij de vakgroep Animal Nutrition merkte ik dat ik een duidelijke voorkeur had voor de diersoort varkens. Met behulp van de BSD-studiebeurs heb ik artikel 9 kunnen behalen, een cursus diersoort specifieke proefdierkunde voor varkens. Tijdens deze cursus heb ik niet alleen meer kennis opgedaan over het houden en managen van varkens, maar ook heb ik meer praktische vaardigheden geleerd zoals insemineren of vaccineren. Dit gaat zeker nog van pas komen tijdens mijn functie als nutritionist varkens bij Koudijs. In 2019 hoorde ik via via van Stichting BSD, besloot meteen te solliciteren en werd als een van de gelukkigen gekozen om de beurs te mogen ontvangen. Behalve dat je direct een netwerk opbouwt, wat altijd handig is als net of bijna afgestudeerde, heeft de financiële compensatie ook mogelijk gemaakt dat ik mijn kennis en vaardigheden kon verbreden en verbeteren. Zeker een aanrader dus voor alle studenten die een interesse hebben in diervoeding, het is het absoluut waard!
Op het melkveebedrijf van mijn ouders waar ik ben opgegroeid, ontwikkelde ik mijn interesse voor melkveevoeding al snel. Daarom startte ik in 2016 de studie Dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. In 2019 heb ik de studiebeurs van BSD ontvangen. Omdat ik als Masterstudent theoretisch ben opgeleid en ik de link met de praktijk miste, heb ik de beurs ingezet om de cursus 'Rundveevoeding voor de Nutritionist' te volgen bij Schothorst Feed Research. Deze cursus heeft mij laten inzien hoe je theorie en praktijk samen kunt brengen.
Daarnaast heeft Stichting BSD mij ook een opstap naar een interessant netwerk geboden. Door discussiedagen, symposia en een interview over de BSD-beurs in het blad De Molenaar heb ik inspirerende mensen in het werkveld leren kennen. Stichting BSD heeft ook bijgedragen aan de kennismaking met het bedrijf ABZ De Samenwerking waar ik nu mijn eerste baan als Specialist melkveehouderij en Nutritionist ben gestart. In deze twee functies kan ik mijn opgedane kennis en ervaring toepassen op bijvoorbeeld de ontwikkeling van het nieuwe brokkenassortiment en deze ook toelichten op de boer. Andersom worden de praktische ervaringen meegenomen in de keuzes op kantoor.
Kortom, ik ben ontzettend blij dat ik deze kans heb gekregen en ik kan niet wachten om te ontdekken welke kansen en uitdagingen deze sector nog meer te bieden heeft in de toekomst!
Toen ik startte met de bachelor Dierwetenschappen had ik al snel helder dat ik uiteindelijk verder wilde in de diervoeding van melkkoeien. Het gave hieraan vind ik dat je aan ene kant heel snel resultaat kan zien van een rantsoenwijziging, terwijl het aan de andere kant echt een meerjarenplan is om structureel goed ruwvoer te telen als veehouder. Tijdens mijn master heb ik mijzelf volop in de diervoeding kunnen verdiepen, en zodoende mijn kennis flink kunnen vergroten. Ik kende meerdere studiegenoten die de BSD-studiebeurs hebben ontvangen en uiteindelijk ook zelf de beurs met succes aangevraagd. Stichting BSD biedt een goede mogelijkheid om te netwerken met een lage instapdrempel. Tijdens, maar ik denk ook na, de studie biedt dit veel mogelijkheden en levert het genoeg interessante discussies op! Aan het einde van mijn studie heb ik een stage gelopen bij De Heus Voeders B.V. Na mijn stage ben ik hier gebleven en gestart als productmanager rundvee; een uitdagende functie waarin de theorie en praktijk volop in elkaar overlopen!
Bij aanvang van mijn studie, de Master Animal Sciences in september 2019, heb ik de BSD-studiebeurs mogen ontvangen. Tijdens deze studie heb ik twee specialisaties gevolgd waaronder Animal Nutrition & Metabolism. Mede door deze specialisatie heb ik tijdens mijn studie de focus onder andere kunnen leggen op diervoeding, iets wat mij altijd al interesseerde! In mijn laatste jaar van de Master Animal Sciences heb ik een thesis mogen uitvoeren bij de Animal Nutrition Chair group van Wageningen University en heb ik mijn kennis over diervoeding verder kunnen uitbreiden. Dit was ook weer een prachtig project binnen de diervoedersector! Eind augustus van dit jaar ben ik afgestudeerd en kort daarna heb ik een hele interessante functie gevonden als Ruwvoer Specialist bij DLF, waar ik maandag 4 oktober ben begonnen. DLF is wereldmarktleider in de graszadenmarkt. In de functie van Ruwvoerspecialist kan ik mijn kennis op het gebied van voer delen met de eindgebruikers (melkveehouders) in het voedersegment van dit bedrijf.
Naast mijn studie besteed ik graag aandacht aan diervoeding. Om die reden heb ik, met behulp van de BSD-studiebeurs, artikel 9 (dierproef-onderzoeker) voldaan om mogelijk nutritionele onderzoeken uit te voeren in de toekomst. Ook ga ik graag naar andere diervoeding gerelateerde activiteiten zoals het Jongerencongres voor Young Feed Professionals wat plaatsvond op 28 september in Etten-Leur. Het is mooi om te zien dat ook andere (en nieuwe!) BSD-studenten gebruik maken van deze kans om hun kennis te delen en netwerk te verbreden. Ik ben de Stichting Bevordering Studie Diervoeding (BSD) heel erg dankbaar en hoop dat ik nog lang in deze prachtige sector actief mag zijn!
Waar ik als kleine jongen een algemene interesse in de dieren om ons heen had, werd het de laatste jaren steeds duidelijker dat ik hier ook mijn werk van wilde maken. Alhoewel ik niet ben opgegroeid op het platteland, sprak de agrarische sector mij erg aan, mede door mijn interesse in dieren. Met een kok als vader was de connectie eigenlijk al snel gemaakt en wekte de diervoedingssector steeds meer mijn interesse. Aan het eind van mijn Bachelor ontdekte ik Stichting BSD via een studiegenoot en besloot om mijn toen nog prille interesse in de diervoeding een boost te geven door mij aan te melden voor de studiebeurs, die ik uiteindelijk ook heb gekregen!
Via Stichting BSD heb je vrijwel direct een groot netwerk binnen de diervoedersector, wat een goede mogelijkheid biedt voor het uitbreiden van je eigen netwerk. Daarnaast biedt Stichting BSD ook uitstekende mogelijkheden voor het organiseren van bijeenkomsten, het bezoeken van congressen of het volgen van cursussen. Inmiddels ben ik afgestudeerd na een interessante MSc thesis op het gebied van vleeskuikenvoeding en botontwikkeling binnen de ADP-leerstoelgroep en een erg leuke stage over parasitaire wormontwikkeling bij leghennen bij de biologische tak van ForFarmers: Reudink. Binnenkort begin ik met mijn nieuwe baan als veevoedkundig samensteller projecten, eveneens bij ForFarmers. De BSD-studiebeurs heeft hier zeker aan bijgedragen en ik zou iedere student met interesse in diervoeding aanraden deze kans te pakken
Tijdens mijn studie Dier- en veehouderij aan HAS Hogeschool heb ik interesse gekregen in diervoeding. Ik vind het effect van voeding op de gezondheid van het dier super interessant. Al snel had ik besloten dat ik mij hier verder in wilde verdiepen door de master ‘Animal Nutrition & Metabolism’ te gaan volgen in Wageningen.
Positieve verhalen over de BSD-studiebeurs zijn voor mij aanleiding geweest om mij hiervoor aan te melden. Na het schrijven van een motivatiebrief mocht ik in 2017 op gesprek komen bij het bestuur van Stichting BSD, waarna ik een studiebeurs heb ontvangen.
Via Stichting BSD heb ik samen met andere ‘Young Feed Professionals’ een jongerencongres met het thema ‘Personalized feeding’ georganiseerd. Met behulp van de studiebeurs heb ik het European Bovine Congress kunnen bezoeken. Door deze activiteiten heb ik snel mijn netwerk binnen de diervoedersector kunnen uitbreiden. Ook heb ik veel kennis opgedaan over actuele onderwerpen die spelen binnen de sector en ik heb een goed beeld gekregen van welk type banen er mogelijk zijn na het behalen van mijn diploma.
Inmiddels ben ik afgestudeerd en begin binnenkort met mijn eerste baan als Formulator & QA Officer bij Nutreco. De BSD-studiebeurs heeft zeker bijgedragen aan een goede start van mijn carrière!
De BSD-studiebeurs biedt je veel mogelijkheden naast de ervaringen die je opdoet tijdens een studie richting diervoeding! Mijn eigen interesse ligt vooral bij effecten van nutriënten in het dier, waarbij het mij niet uitmaakt naar welk dier ik kijk. Ondanks die interesse, besefte ik me dat het technologisch aspect niet genegeerd kan worden. De in 2017 ontvangen BSD-studiebeurs maakte het mogelijk dat ik een cursus kon volgen richting ‘Feed Technology’ bij het Feed Design Lab (FDL), zodat ik me tijdens mijn studie zelf kon blijven focussen op de effecten van voer in het dier. Naast dat de genoemde cursus mij sterker in de wereld van de diervoeding zette, creërde de BSD-beurs een tal van mogelijkheden om mijn netwerk uit te breiden. Een voorbeeld hiervan is het jaarlijkse Jongerencongres dat georganiseerd wordt, waarbij je praat met (andere) ‘Young Feed Professionals’ en luistert naar sprekers over de meest actuale onderwerpen. Uiteindelijk heeft de BSD-studiebeurs dus een mooie bijdrage geleverd, wat het overigens nog steeds doet, aan mijn kennis over en positie binnen de diervoeding. Het resultaat: ik ben nu werkzaam bij Denkavit als onderzoeker, waarbij ik met name stoffen zoek die een positief effect hebben op allerlei (jonge) diersoorten! Heb je de ambitie om net als ik een perfecte match te vinden tussen jouw interesses en je toekomstig baan, dan kan ik je zeker adviseren jezelf te helpen in je zoektocht door een aanvraag te maken op een BSD-studiebeurs!
Tijdens mijn studie BSc Dierwetenschappen ontdekte ik mijn passie voor diervoeding. Ik vind het mooi om te zien hoeveel je op korte termijn kan bereiken met goede voeding. Ik heb daarom in het laatste jaar van mijn Bachelor mij aangemeld voor de BSD-studiebeurs en een klein half jaar later heb ik deze beurs in ontvangst mogen nemen. Ik heb daarna een Jongerencongres mee mogen organiseren met als thema 'Personalized feeding'. Hierdoor leer je snel veel mensen in de sector kennen wat erg handig is. Ik heb bijvoorbeeld met veel mensen kunnen praten over de sector en wat voor banen er zijn binnen deze sector. Ik wist hierdoor al vrij snel dat ik in de verkoop van voeradditieven terecht wilde komen. Het is een mooie combinatie van technisch bezig zijn en verkopen. Inmiddels heb ik mijn Masterdiploma behaald en werk ik met veel plezier bij FRAmelco, waar ik mij bezig houd met de ruminantlijn. Naast het netwerk dat je opbouwt door de BSD-studiebeurs, krijg je ook een leuk zakcentje waarmee je buitenschoolse activiteiten kan bekostigen. Naast technische kennis is praktijkervaring ook erg belangrijk en Stichting BSD helpt hierbij. Kortom, door deze beurs kun jij je goed voorbereiden op het bedrijfsleven na de studie!
Tijdens mijn opleidingen Dierwetenschappen (BSc) en Animal Sciences (MSc) aan Wageningen Universiteit heb ik geprobeerd om me zo breed mogelijk op te laten leiden. Maar altijd met het oog op diervoeding, vandaar dat ik me aan had gemeld bij de Stichting BSD voor een studiebeurs. Naar mijn idee, kan je je door middel van de BSD-studiebeurs onderscheiden van andere studenten. Je hebt een passie voor diervoeding, bent gemotiveerd om een stapje extra te zetten en wil graag mee denken/werken aan de toekomst van de diervoeding in binnen- en buitenland. Ik heb mijn BSD-studiebeurs gebruikt om mijn stage in Nieuw-Zeeland te financieren en het geld wat beschikbaar is voor extra curriculaire activiteiten ingezet om de ESPN 2019 in Gdansk, Polen te bezoeken. Dit is de European Symposium for Poultry Nutrition, waar ik drie dagen rond heb kunnen kijken en heb kunnen deelnemen aan interessante discussies. Op dit moment ben ik begonnen aan mijn eerste baan als Junior Researcher Poultry bij Royal De Heus, waar ik me dagelijks bezig hou met mijn passie's: pluimvee en diervoeding!
Inmiddels al meer dan twee jaar geleden zat ik voor het BSD-bestuur om met hen te praten over de toekomst van de diervoedersector en ook over mijn toekomst. In een voorstelbrief voorafgaand aan dat gesprek schreef ik dat ik later graag zou werken in een sector waar innovatie enorm belangrijk is, maar ook veel waarde wordt gehecht aan binding met de praktijk. Ik had toentertijd niet durven denken uiteindelijk een baan te vinden die zo dicht aansloot bij deze wens, maar inmiddels is me dat wel gelukt! Binnenkort begin ik namelijk als Nutritionist Circulaire Grondstoffen bij het bedrijf FeedValid. Dankzij Stichting BSD heb ik tijdens mijn studie de kans gekregen om veel mee te kijken in de praktijk, waardoor ik echt sterker in mijn schoenen ben gaan staan en vertrouwen heb gekregen in de kennis die ik heb opgedaan tijdens de master diervoeding. Vorig jaar ben ik zo bijvoorbeeld naar een Ruminant Physiology congres in Leipzig geweest, waar ik veel mocht leren over belangrijke onderzoeken van over de hele wereld. Dankzij de BSD-studiebeurs krijg je dus de kans om veel meer kennis te vergaren buiten de gebruikelijke diervoeding vakken en tevens is het een mooi begin van een goed netwerk.
Als zoon van een melkveehouder ben ik midden in de veehouderij opgegroeid. Na het afronden van mijn middelbare school wist ik al; ik wil verder in de landbouw! Hierdoor begon ik in 2014 aan de opleiding Dierwetenschappen in Wageningen. Tijdens de opleiding kwamen diverse aspecten van veehouderij aanbod, maar met name de vakken over diervoeding spraken mij het meeste aan. Halverwege mijn studie hoorde ik van andere studenten positieve verhalen over een studiebeurs van de Stichting BSD. Na het schrijven van een brief werd ik uitgenodigd om op gesprek te komen bij het bestuur van de Stichting BSD. Na een positief gesprek van beide kanten heb ik in juni 2017 de studiebeurs in ontvangst mogen nemen! De beurs heeft geholpen om mij verder te ontwikkelen in de (rund)diervoeding. Dankzij de beurs heb ik onder andere een 4-daagse cursus 'Rundveevoeding voor de Nutritionist' bij de Schothorst kunnen volgen. Na ontvangst van mijn studiebeurs heb ik gekozen om de specialisatie ‘Animal nutrition & metabolism’ te volgen binnen de studie ‘Animal Sciences’. De combinatie van theorie en de extra curriculaire activiteiten die de BSD-beurs voor mij mogelijk maakten vormen samen een mooie solide basis voor de toekomst. Het netwerk van de Stichting BSD in de diervoeding is handig voor studenten die een stage of afstudeeropdracht. Zelf heb ik mijn opleiding inmiddels afgerond en ben ik begonnen als Account Manager bij Speerstra Feed Ingredients. Twijfel je nog om je aan te melden voor een studiebeurs van de Stichting BSD? Altijd proberen!
Tijdens mijn opleiding Diergezondheid en -Management aan Aeres Hogeschool te Dronten heb ik mijn passie in diervoeding gevonden. Ik vind het altijd interessant wat voeding kan doen op de ontwikkeling van het dier. Na mijn bachelor ben ik naar Wageningen gegaan om mijn master te volgen. Hierbij heb ik twee specialisaties gedaan, in diervoeding en diergedrag. Tijdens mijn master ben ik in aanmerking gekomen voor een studiebeurs van de Stichting BSD. De beurs heeft geholpen om mij verder te ontwikkelen in diervoeding, zoals een cursus te volgen in rundveevoeding bij DTC. Na het afronden van mijn studie ben ik gaan werken als docent veevoeding en onderzoek op Aeres Hogeschool te Dronten, wat ik met veel plezier doe. Ik vind het een mooie combinatie om onderzoek en praktijk dicht bij elkaar te houden en deze kennis over te dragen naar de studenten. Op deze manier blijf ik mijzelf ontwikkelen in veevoeding.
Twijfel je nog om een studiebeurs van de Stichting BSD aan te vragen? Gewoon doen! Niet geschoten is altijd mis.
Als student met veel passie voor de varkenshouderij zat ik in september 2018 tegenover het BSD-bestuur. Mijn streven om mijn steentje te willen bijdragen in de Nederlandse varkenssector heeft twee zijden. Enerzijds ben ik ervan bewust dat het voedingsaspect van groot belang is op varkensbedrijven, waardoor ik de master specialisatie: ‘Animal nutrition & metabolism’ had gekozen binnen de studie ‘Animal Sciences’ aan de Wageningen Universiteit. Anderzijds kunnen andere factoren van invloed op de technische resultaten van varkensbedrijven niet buiten beschouwing blijven. Daarom vond ik het belangrijk te investeren in twee verschillende extra-curriculaire activiteiten die de BSD-beurs voor mij mogelijk maakten. Afgelopen december heb ik een 4 daagse training ‘Varkenshouderij managementsystemen’ gevolgd bij Agrisyst en momenteel zit ik nog midden in de cursus ‘Varkensvoeding voor de nutritionist’ van Schothorst Feed Research. Dit heeft mij enorm geholpen met het instappen van mijn eerste baan als technisch nutritioneel specialist afgelopen september. Voor Solfeed Feed Service B.V. verricht ik verschillende werkzaamheden zoals varkensbedrijven begeleiden en en adviseren. Tegelijkertijd word ik ook ingewerkt als nutritionist. Dit maakt het mogelijk om direct verbanden te leggen tussen wat er in de stal gebeurd en het voersamenstellen. Verder word ik één dag per week gedetacheerd aan Topima (Total pigfarmers management). Voor dit bedrijf help ik met het analyseren en begeleiden van varkensbedrijven.
Oftewel momenteel ligt mijn focus op het diervoeding aspect, maar houd ik een holistisch beeld op varkensbedrijven door voor verschillende bedrijven verschillende werkzaamheden te verrichten voor en op varkensbedrijven. Vorig jaar had ik niet durven verwachten dat ik vandaag de dag een baan zou hebben die zo goed aansluit op mijn motivatiebrief geschreven aan Stichting BSD. De eerste stappen voor mijn carrière in de diervoedingsector zijn gezet en hier heeft de BSD-beurs dan ook een belangrijke bijdrage aan geleverd.
Passie voor de diervoeding is ontstaan tijdens mijn Master in Wageningen en Toulouse. De grootste impact oefen je immers uit met diervoeding. De studiebeurs van Stichting BSD heeft veel bijgedragen aan mijn studentencarrière. De beurs, in eerste instantie opgezet om studenten richting de diervoedersector te sturen, heeft daarnaast zijn meerwaarde in het netwerken. Door de beurs zet je een stap in de professionele wereld. Mijn eerste sollicitatie/selectie gesprek gaf me inzicht dat er meerdere functies beschikbaar zijn binnen de mengvoederindustrie. Ik heb met mede BSD-studenten een congres mee mogen organiseren ‘Maatschappelijke weerstand? Hoe lever jij een positieve bijdrage?’. Verder heeft het mijn Europese Master in Sustainable Animal Nutrition and Feeding (EM-SANF) deels bekostigd. Het zorgt dat je een streepje voor hebt bij sollicitatiegesprekken. Ik kon onder andere hierdoor mijn stage doen bij Denkavit naar smaakonderzoek voor hun nieuwe biggen prestarter. Verder het heeft ervoor gezorgd dat ik een training ‘varkensvoeding voor de nutritionist’ heb mogen doen bij Schothorst Feed Research. Kortom de beurs zorgt voor genoeg mogelijkheden. Momenteel ben ik nog op zoek naar een baan, wie weet heb ik binnenkort goed nieuws!
Twijfel je om de BSD-studiebeurs aan te vragen? Gewoon doen! Het heeft mij enorm geholpen om me verder te verdiepen en te verbreden. Zo heb ik mij kunnen verdiepen omtrent rundveevoeding door middel van een zomercursus aan de Arhus Universiteit. En heb ik mij kunnen verbreden door mee te gaan met de NAJK-studiereis naar Uruguay. Kortom, de BSD-studiebeurs geeft jou dè kans om je te verdiepen en te verbreden. Daarnaast wordt er elk jaar een jongerencongres georganiseerd waarmee je toegang krijgt tot een enorm netwerk van jonge feed professionals. Dus twijfel niet te lang, en pak deze kans met beide handen aan!
Tijdens mijn opleiding Dier- en Veehouderij aan de Aeres Hogeschool Dronten heb ik altijd al veel interesse gehad in diervoeding. Het is heel fascinerend wat je met goede voeding bij je melkvee kan bereiken. Daarom dat ik tijdens mijn afstudeerjaar ervoor gekozen heb om mij meer te gaan focussen op diervoeding en zo ben ik in 2016 ook in aanmerking gekomen voor de studiebeurs van Stichting BSD. Deze beurs heeft mij hier goed bij kunnen helpen om zoveel mogelijk te focussen op diervoeding. Zo heb ik een studiereis gemaakt naar het buitenland en heb ik een stageopdracht bij Agrifirm uitgevoerd in het kader van goede jongveeopfok. Uiteindelijk heb ik mijn afstudeerstage bij Lely uitgevoerd met als onderwerp het automatische voersysteem en het belang van hoogkwalitatief kuilvoer. Momenteel werk ik bij Lely en houd ik mij bezig met de verwerking van big data van o.a. de voerrobot en melkrobot. En hier is ook zeker diervoedingskennis voor nodig!
Door de beurs heb ik mijn kennis over diervoeding kunnen vergroten, interessante stageopdrachten bij mooie bedrijven kunnen uitvoeren en doe je een goede eerste ervaring op in de diervoedingssector.
Links
![]() |
Universiteit Wageningen |
![]() |
Studentenvereniging Veetelers |