joas bsd

2024: Joas van der Linden

Stage Universiteit van Kopenhagen

Van april tot augustus heb ik 4 maanden stage gelopen aan de Universiteit van Kopenhagen bij de onderzoeksgroep Pig Nutrition and Health, ter afronding van de MSc Animal Sciences aan de WUR. De stage bestond uit twee verschillende projecten. 

Het eerste project was het schrijven van een manuscript klaar om gepubliceerd te worden in een wetenschappelijk tijdschrift. Mijn manuscript was een klein onderdeel van deze grootschalige studie, waarin werd gezocht naar mogelijke biologische factoren die bijdragen aan het verschil in voer efficiëntie van vleesvarkens. In dit project zijn een groep vleesvarkens gevolgd van 10 tot 20 weken oud. In de laatste 4 weken werd de gemiddelde voederconversieratio per dier bepaald, waarna dieren met een hoge en lage voederconversie werden geslacht en alvleesklier en darm werden verzameld. Hierna werd de morfologie van de darm en activiteit van enzymen in de alvleesklier bepaald. Ik kreeg deze data aangeleverd, en heb de mogelijkheid gekregen de data te analyseren en er een compleet manuscript over te schrijven. Tijdens het schrijven van dit manuscript heb ik een hoop geleerd over voederconversie, maar ook zeker over het juist rapporteren en resultaten interpreteren van zulke experimenten. Mijn manuscript wordt in de komende maanden gepubliceerd in Livestock Science, dus hou de publicaties van dit tijdschrift zeker in de gaten! 

Het tweede project was het bedenken en uitvoeren van een experiment om grote tomen groot te brengen bij de moederzeug en de druk op pleegzeugen te verminderen, door middel het gebruik van een nep-uier. Dit project was in samenwerking met SEGES Innovation (onderzoeksbedrijf in Denemarken) en werd uitgevoerd op een commerciële boerderij in Jutland, Denemarken. In de pilots en in het uiteindelijke experiment hebben we geprobeerd zeugen tomen van 20 biggen groot te laten brengen en tot spenen de uitval te minimaliseren. Dit werd geprobeerd door het plaatsen van een afscheiding met nep-uier in het hok, waar verschillende groepjes biggen direct vanaf de geboorte in geplaatst werden voor korte periodes op een dag. In het nep-uier zat extra vette en eiwitrijke melk, aangevuld met bloedplasma, om de melkvervanger zo veel mogelijk op colostrum te laten lijken. Na 3 dagen na het werpen werd de afscheiding en nep-uier uit het hok gehaald en bleven de biggen bij dezelfde zeug tot spenen. Uiteindelijk worden een aantal biggen bij spenen geslacht, om de ontwikkeling van het verteringsstelsel en spieren te onderzoeken. In dit project begonnen we met meerdere pilots, waarover ik de regie kreeg. Ook het werk in de stal hoorde bij het project, wat een mooie afwisseling was met het kantoorwerk van het andere project van mijn stage. Dat deze kans aan mij werd gegeven was fantastisch, omdat ik het bedenken van zo’n groot experiment nog niet eerder had gedaan. Mijn input en inzet in het gehele project werd erg gewaardeerd. 

De tijd die ik in Kopenhagen heb gespendeerd en de kennis wat betreft varkenshouderij die ik heb opgedaan in Denemarken zijn mij erg waardevol. Ook even buiten de reguliere studieplek in Wageningen zijn in een vreemd land heeft mij veel gebracht en mij weer verder ontwikkeld als dierwetenschapper. Ik raad iedereen dan ook van harte aan om tijdens de studie naar het buitenland te gaan.

Scroll naar boven