2022 Maartje Reitsma - Nutritionist Hartog Paardenvoeders
Drie jaar geleden ben ik als stagiaire bij Hartog terecht gekomen en ben er tot mijn afstuderen part time blijven werken. Na het afronden van mijn Master Animal Sciences aan de WUR ben ik full time aan de slag gegaan als Nutritionist bij Hartog. Hartog is een grasdrogerij in Noord-Holland en richt zich vooral op ruwvoerproducten voor paarden. Een van de dingen die ik heel leuk vind aan Hartog is dat het ruwvoer voor onze producten wordt gewonnen van weilanden in de directe omgeving van ons bedrijf.
Als nutritionist werk ik aan het ontwikkelen van nieuwe ruwvoerproducten en aan het bewaken van onze kwaliteit. Een van de dingen die ik leuk vind aan mijn functie is dat ik contact heb met veel verschillende collega’s. Ik heb bijvoorbeeld contact met mensen van marketing, financiën, inkoop en productie. Op een gemiddelde dag beantwoord ik vragen van paardeneigenaren of dealers over onze producten. Voor kwaliteit werk ik bijvoorbeeld aan het op orde maken van certificaten en controles. Daarnaast sta ik regelmatig op een beurs om mensen kennis te laten maken met ons merk.
De ontwikkeling van een nieuw product is een project wat een langere periode loopt. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten stel ik de recepten samen en verzorg ik de analyses. Dit kan voor ons eigen merk zijn of voor merken die met ons samen willen werken. Het realiseren van een nieuw product doen we met het gehele team samen. Samen met productie kijken we of we in staat zijn het product te maken door een test-batch te maken. Bij een test-batch kijken we naar hoe het product eruitziet, hoe het voelt en bijvoorbeeld hoe het ruikt. Dit is een controle punt waarop we met het team bespreken of iedereen tevreden is en wat er eventueel aangepast moet worden. Als iedereen tevreden is wordt de test-batch naar paarden gebracht die de smakelijkheid gaan testen. Ondertussen kijken we samen met marketing hoe de verpakking eruit moet zien en wat we graag aan paardeneigenaren willen vertellen.
Het ontwikkelen van een nieuw product is echt een proces en als we een samenstelling hebben gevonden waar we met zijn alle trots op zijn, is dat een geweldig gevoel. Ik ben helemaal op mijn plek bij Hartog en ben blij dat ik deze functie kan uitoefenen door mijn Master aan de WUR en de cursussen die ik door Stichting BSD heb kunnen volgen.
2022 Maike Oegema - Nutritionist Rundvee bij Agrifirm
Mijn naam is Maike Oegema en ik werk als Nutritionist Rundvee bij Agrifirm. Ik doe dit werk nu bijna 4 jaar met heel veel plezier. Hiervoor heb ik Dierwetenschappen aan Wageningen University & Research gestudeerd, met als master Diervoeding. In 2016 heb ik de BSD-studiebeurs ontvangen en met de beurs een cursus Rundveevoeding gevolgd. Deze cursus heeft mij nog meer gemotiveerd om in de rundveevoeding verder te gaan. De rundveevoeding is een dynamisch werkveld met veel uitdagingen en kansen. Mijn doel is om onze melkvee-, geiten- en vleesveehouders te ondersteunen om optimaal te presteren op hun bedrijf.
Hoe ziet een dag als nutritionist eruit werd mij gevraagd. Het korte antwoord daarop is: elke dag is anders! Meestal klap ik rond 7.30 uur mijn laptop open en ga ik aan de slag. Ik houd mij bezig met wat herkauwers nutritioneel nodig hebben. Ik ben samen met mijn nutritie collega’s met name bezig met de eisen waar onze mengvoeders aan moeten voldoen, de rantsoennormen en het technisch ondersteunen van onze buitendienst. Daarnaast ben ik regelmatig betrokken in diverse projecten. De variatie aan werkzaamheden en contacten met werknemers vanuit het hele bedrijf vind ik super. Ik heb veel contact met de andere nutritionisten, productmanagers, bedrijfsadviseurs, productie, optimalisatie, R&D en diverse collega’s die actief zijn in het buitenland voor de Royal Agrifirm Group.
Bij Agrifirm maak je als nutritionist deel uit van het nutritieteam voor alle diersoorten. Ik werk specifiek als rundveenutritionist en heb twee directe collega’s die ook gespecialiseerd zijn in rundvee en daarnaast bestaat ons team uit gespecialiseerde pluimvee- en varkensnutritionisten. Het is een ontzettend enthousiast team waar altijd een goede sfeer hangt.
Nadat mijn werkdag voor Agrifirm erop zit, vertrek ik naar het melkveebedrijf dat ik samen met mijn ouders heb. Hier houden we 125 melkkoeien met bijbehorend jongvee. De combinatie tussen kantoorwerk en de boerderij bevalt mij erg goed. Op de boerderij doe je ideeën op voor het werk bij Agrifirm en andersom ook.
2021 Jordi Lensink – Onderzoeker Ingredients bij Denkavit
Voor die mensen die net als ik houden van afwisseling, val je als onderzoeker Ingredients bij Denkavit met je neus in de boter! Om een beeld van deze afwisseling te geven, heb ik wat gebruikelijke taken als voorbeeld in een dagschema gezet.
7.00 - 12.30: de dag begint vroeg in onze eigen kalverenstal. We zijn bezig met een proef waarbij de hypothese onder andere is dat de microbiota beter gebalanceerd wordt. Om dit na te gaan, verzamelen we vandaag mestmonsters die onder andere op microbiota gemeten zullen worden.
12.30 - 13.15: na de hele ochtend in de stal te hebben gezeten, is het tijd voor lunch! Tegenover Denkavit ligt een mooi bos waar we vaak een lunchwandeling maken.
13.15 - 14.15: het eerste uurtje na de lunch ga ik eerst door mijn e-mail heen. E-mails kunnen betrekking hebben op van alles, zoals klantvragen, vragen van collega’s, afspraken m.b.t. (nieuwe) projecten, etc. Mocht de hoeveelheid e-mails meevallen, dan is dit ook een goed uurtje om wat literatuur te lezen.
14.15-16.15: naast het werk in de stal tijdens een proef, heeft een onderzoeker natuurlijk ook werk na de tijd. In de komende 2 uur ga ik aan de gang met de verkregen data uit een biggenproef die we vorige week hebben afgerond, ook uitgevoerd in onze eigen stallen.
16.15 -… : de dag is vroeg begonnen, dus laten we proberen het niet te laat maken. Als afronding bereid ik wat voor met betrekking tot een nieuw project bij vleeskuikens waar ik morgen een afspraak over heb. Zelf hebben we helaas (nog) geen vleeskuikenstallen, dus deze afspraak is op een externe locatie. Binnen deze proef willen we kijken of we een reststroom uit de Food kunnen toepassen in vleeskuikenvoer.
Al met al een diverse baan, die goed aansluit op de opleiding Dierwetenschappen!
2020 Arthanja Verweij-van Woerden - Veevoeding docent op Aeres Hogeschool Dronten
Na mijn bachelor Diergezondheid en -Management en master Dierwetenschappen, met als specialisatie diervoeding en diergedrag, ben ik als docent aan de slag gegaan op Aeres Hogeschool te Dronten. Maarja, hoe ziet zo’n dag als docent er nou uit? Elke ochtend begin ik eerst mijn mailbox lang te gaan en als er geen vergadering of overleg is, dan bereid ik nog even mijn lessen voor die ik die dag heb of ik bereid ze alvast voor voor de volgende dag of ik kijk verslagen na. Op Aeres geef ik verschillende soorten vakken, zoals koesignalen, statistiek en beweiding en in de toekomst komen er meer veevoeding gerelateerde vakken bij.
Verder begeleid ik veel studenten bij groepsopdrachten of afstudeerwerkstukken. Zo begeleid ik ook studenten in de afstudeerminor Veevoeding en Gewas, waarbij studenten een bedrijfsopdracht moeten doen die voeding gerelateerd is. Bij koesignalen gaan de lessen met name over opfok en hoe deze verbeterd kan worden, maar ook over onder andere dierziektes, pens ontwikkeling, klauwaandoeningen, droogstand en lacterend vee. Daarnaast leren studenten hoe zij alert moeten kijken naar signalen die een koe afgeeft, dit kunnen positieve en negatieve signalen zijn. In mijn situatie is het niet zo dat ik elke dag van 8:30-18:00 uur aan het lesgeven ben, dat verschilt heel erg per dag.
Aangezien ik bij veel vakken coach ben van een groepje studenten, kijk ik, op de momenten dat ik geen les heb, verslagen na of ik ben mijn volgende lessen aan het voorbereiden. Het leuke aan het lesgeven op het hbo vind ik met name de interactie met de studenten. De studenten kiezen bewust voor deze opleiding en hebben allemaal iets met (melk)veehouderij. Hierdoor kunnen er tijdens de lessen leuke gesprekken en vragen ontstaan die bij de studenten spelen. Al met al een leuke diverse baan met veel uitdagingen, waar ik het erg naar mijn zin heb!
2020 Nick van den Pol - Technical Sales Manager Ruminants bij Cargill
Mijn naam is Nick van den Pol, 25 jaar oud. In 2016 heb ik de BSD studiebeurs mogen ontvangen. In die zomer heb ik de opleiding dier- en veehouderij afgerond in Dronten en ik ben daarna begonnen aan de studie Animal Sciences in Wageningen, in de richting van diervoeding en agrarische economie.
Sinds 2 jaar ben ik werkzaam bij Cargill. Daarnaast heb ik samen met mijn ouders een melkveebedrijf in Ruinerwold (Drenthe). Cargill is (onder andere) een internationaal werkende ontwikkelaar en producent van premixen, concentraten, additieven en specialiteiten, en is op de Nederlandse markt actief onder de merknaam Provimi. De fabriek van Cargill staat in Rotterdam en er staat een proefbedrijf in Velddriel (dichtbij Den Bosch) en ik ben op beide locaties regelmatig te vinden. Mijn functie draagt de titel 'Technical Sales Manager Ruminants'. In de praktijk betekent dit dat wij samen met ons rundveeteam mengvoederbedrijven en hun rundveehouders in West-Europa ondersteunen op het gebied van voeding en management.
Het is haast onmogelijk om een standaard werkdag te beschrijven. Het werk is zeer afwisselend en dit maakt het werk voor mij dan ook erg leuk! Wij gaan mee naar rundveehouders als tweedelijns adviseur, geven trainingen aan mengvoederbedrijven en veehouders, helpen mee met het samenstellen van mineralen, krachtvoeders en rantsoenen en helpen bij begeleiden van voerproeven. Veel van mijn eigen klanten zitten in Midden- en Zuid-Nederland, België en Spanje. Al met al betekent dit dat ik veel onderweg ben en veel in de auto zit. Als ik zaken moet uitwerken doe ik dit veelal vanuit huis. Door de coronacrisis is het af en toe lastiger om te reizen en werken we meer online. Gelukkig heb ik thuis op de boerderij de beste werkplek tussen de koeien.
Waarom ik voor een baan bij Cargill heb gekozen?
Mijn major thesis voor Diervoeding heb ik bij Cargill uitgevoerd. Gedurende dit halve jaar leerde ik langzaam ook de organisatie en het team kennen. Ik kwam erachter dat het bedrijf super veel mogelijkheden biedt om mijzelf continue verder te ontwikkelen en bovendien hebben we een gezellig team waarmee je kunt optrekken. Ook al ben je veel alleen onderweg, het is fijn om te weten als je weet dat collega’s voor je klaar staan en je ze altijd even kunt raadplegen.
Wat vind ik het leukste aan mijn baan?
De afwisseling. Doordat wij in een groot gebied werken heb je te maken met wisselende grondsoorten, diverse bedrijven en ondernemers zijn de uitdagingen overal net weer anders. Dat is en blijft een mooi. Gelukkig blijft de koe overal hetzelfde.
2020 Joris Hendriks - Technisch nutritioneel specialist bij Solfeed Feed Service
Vorig jaar september besloot ik om als technisch nutritioneel specialist te beginnen, zo is mijn werk omschreven in de arbeidsovereenkomst.
Als je het me nu vraagt wat voor werk ik doe, omschrijf ik mijn baan eerder als 'Stal nutritionist'. Wat houdt dit in: dagelijks bezoek ik varkenshouders waarvoor wij klantspecifieke voeders formuleren.
Op basis van het beeld in de stal, pas ik in overleg met de varkenshouder de voeders aan indien nodig. Dit kan vanuit ons kantoor of ter plekke op mijn laptop. Op deze manier probeer ik gedurende de samenwerking met varkenshouders, voeders te optimaliseren die zo goed mogelijk bij de dieren passen.
Alhoewel we veel kunnen sturen met voer op een bedrijf, zijn veel meer factoren van invloed op het succes op een bedrijf. Daarom ondersteun ik ook met technische begeleiding, om samen met varkenshouders verbeterpunten op het bedrijf te overwegen die niet gerelateerd zijn aan de voersamenstelling.
Oftewel een baan waarbij elke dag wordt gevraagd om theorie en praktijk intensief te combineren, en tegelijkertijd resultaatgericht met varkenshouders samen te werken.