2020: Arthanja Verweij-van Woerden

Veevoeding docent op Aeres Hogeschool Dronten

Na mijn bachelor Diergezondheid en -Management en master Dierwetenschappen, met als specialisatie diervoeding en diergedrag, ben ik als docent aan de slag gegaan op Aeres Hogeschool te Dronten. Maarja, hoe ziet zo’n dag als docent er nou uit? Elke ochtend begin ik eerst mijn mailbox lang te gaan en als er geen vergadering of overleg is, dan bereid ik nog even mijn lessen voor die ik die dag heb of ik bereid ze alvast voor voor de volgende dag of ik kijk verslagen na. Op Aeres geef ik verschillende soorten vakken, zoals koesignalen, statistiek en beweiding en in de toekomst komen er meer veevoeding gerelateerde vakken bij.

Verder begeleid ik veel studenten bij groepsopdrachten of afstudeerwerkstukken. Zo begeleid ik ook studenten in de afstudeerminor Veevoeding en Gewas, waarbij studenten een bedrijfsopdracht moeten doen die voeding gerelateerd is. Bij koesignalen gaan de lessen met name over opfok en hoe deze verbeterd kan worden, maar ook over onder andere dierziektes, pens ontwikkeling, klauwaandoeningen, droogstand en lacterend vee. Daarnaast leren studenten hoe zij alert moeten kijken naar signalen die een koe afgeeft, dit kunnen positieve en negatieve signalen zijn. In mijn situatie is het niet zo dat ik elke dag van 8:30-18:00 uur aan het lesgeven ben, dat verschilt heel erg per dag.

Aangezien ik bij veel vakken coach ben van een groepje studenten, kijk ik, op de momenten dat ik geen les heb, verslagen na of ik ben mijn volgende lessen aan het voorbereiden. Het leuke aan het lesgeven op het hbo vind ik met name de interactie met de studenten. De studenten kiezen bewust voor deze opleiding en hebben allemaal iets met (melk)veehouderij. Hierdoor kunnen er tijdens de lessen leuke gesprekken en vragen ontstaan die bij de studenten spelen. Al met al een leuke diverse baan met veel uitdagingen, waar ik het erg naar mijn zin heb!

Scroll naar boven