img 20240610 wa0004 e1718107995961 aspect ratio 900 630

2024: Natasja van Rosmalen

Nutritionist Mulder Petfood

Nadat ik ben afgestudeerd aan Wageningen University & Research ben ik aan de slag gegaan als nutritionist bij Mulder Petfood. Mulder Petfood is een producent van honden- en kattenvoeding op basis van vers vlees. Wat maakt deze baan zo leuk? De uitdaging, afwisseling en de samenwerking met collega’s en klanten om een nieuw product neer te zetten waar we allemaal achter staan. Om een beter beeld te krijgen van deze functie zal ik jullie meenemen in hoe een werkdag eruit kan zien.

’s Ochtends om 7.30 uur ben ik op kantoor en start ik met het lezen van de mail en het checken van mijn agenda voor die dag. Er staat een kwaliteitsoverleg gepland waarin we zaken als productklachten, nieuwe grondstoffen en eindproducten, laboratoriumtesten en hygiëne doornemen en actiepunten onderverdelen. Na dit overleg kleed ik me om en ga ik de productie in. Samen met het productiepersoneel maak ik een test-batch om de produceerbaarheid, geur, kleur en structuur van het product te beoordelen. Nadat we van alle grondstoffen hebben verzameld kan het maal- en mengproces beginnen. Het deeg (zoals wij het vleesmengsel noemen) ziet er op het oog prima uit en ik geef de inpakmedewerker instructies om het deeg te verpakken als worst. Tijdens het inpakken sta ik aan de lijn mee te kijken of alles soepel verloopt.  Als alles is ingepakt neem ik een aantal worsten mee naar kantoor om door de collega’s te laten beoordelen op uiterlijk. Het product ziet er prima uit en wordt opgestuurd naar de klant zodat hij deze ook kan beoordelen. Ik strijk weer neer achter mijn bureau en verwerk de binnen gekomen labresultaten. Na de hele ochtend druk bezig te zijn geweest is het tijd om met een aantal collega’s een lunchwandeling te maken.

Eenmaal terug op kantoor heb ik een mail van de accountmanager met de vraag of ik een 5-tal recepturen wil opstellen voor een potentiële nieuwe klant. De klant heeft al een wensenlijstje doorgegeven, dus open ik Bestmix en ga met de recepturen aan de slag. Ondertussen word ik gebeld door een medewerker van de deegmakerij met de vraag of het mogelijk is om een andere grondstof in een bestaande receptuur te verwerken omdat we niet voldoende voorraad hebben. Ik zoek uit hoe groot het effect van deze wijziging is en beslis dat het nutritioneel verantwoord is om de andere grondstof te gebruiken. Aan het einde van de dag staat er nog een meeting gepland over verpakkingen. We gaan een nieuwe verpakkingsvorm aanbieden en hiervoor moeten er keuzes gemaakt worden voor het soort materiaal, de afmetingen en de lay-out. Inmiddels is het alweer 16.00 uur en zit de werkdag er weer op. Voordat ik naar huis ga leg ik nog de laatste dingen vast van de recepturen waar ik mee bezig was, zodat ik dat morgen verder kan oppakken.

Scroll naar boven