angelique de vor bsd scaled aspect ratio 900 630

2023: Angelique de Vor

Cursus Rundveevoeding Wageningen Academy 

 Afgelopen september heb ik de BSD studiebeurs mogen ontvangen, bij het inschrijven voor deze beurs wist ik al dat ik dit wilde inzetten voor rundveevoeding. Passend hierbij is deze cursus van Wageningen Academy welke ik gevolgd heb op 21 en 22 november 2023. 

In de weken voorafgaand aan de cursus werd geïnformeerd over het studiemateriaal en de deelnemers. Studiemateriaal werd pas vlak voor de cursus beschikbaar en in de deelnemerslijst zag ik een diversiteit aan mensen, een aantal dierenartsen maar ook diverse mensen uit het bedrijfsleven. Voorbeelden hiervan zijn DMS, CRV, Wageningen Universiteit en Eurofins. Samen met het programma waarin theorie en praktijk voorkwamen, was ik erg enthousiast om met de cursus te starten. 

We zijn de dag gestart met een flinke dosis theorie waarin Ivonne Kok van de Schothorst ons meenam in de eiwitverwerking van de herkauwers. Tijdens deze lezing werd de opbouw van ruw eiwit besproken tot aan de essentiële en niet-essentiële aminozuren en hoe dit in de koe verteerd wordt. Daarna werd deze theorie gelinkt aan de huidige systemen voor eiwit: DVE/OEB en hoe daarop gestuurd kan worden, rekening houdend met stikstofefficiëntie. 

Daaropvolgend een lezing van Mariska namens Denkavit, met name over de biest- en melkperiode van de kalveren. Wat betreft het protocol rondom biest, weinig nieuwe dingen gehoord maar wel interessante kennis opgedaan over melkpoeders. Met name de oplosbaarheid, welke voor de klant onbekend is, bepaalt de kwaliteit van het melkpoeder en daarmee ook de potentiële groei en ontwikkeling van het kalf. Geeft stof tot nadenken omdat een veehouder dit niet van het etiket kan lezen of zien bij het klaarmaken van de melkpoeder. 

 Vervolgens nog een praktisch ingerichte lezing, waarbij Bertho Boswerger van ForFarmers ons meegenomen heeft in nutriëntgerichte voederwaardering. Hierbij ging hij in op de geschiedenis van de voederwaarde, hoe zijn de waarden tot stand gekomen, waar zijn de tekortkomingen en hoe passen we dit toe in praktijk. Ik vond dit een interessant verhaal, de theorie van de voederwaardering was redelijk bekende stof. Hoewel herhaling altijd prettig is en in combinatie met de praktijk en hoe zij dan een uitgebalanceerd rantsoen samenstellen gaf mij ook veel inzichten over het werk dat zij bij ForFarmers dagelijks uitvoeren op het boerenerf. Hij had in zijn presentatie een aantal overzichtelijke schema’s van de fysiologische werking in de koe, deze ga ik zeker nog eens terugkijken en gebruiken. Ook sloot hij af met een stuk over pensverzuring vs. darmverzuring, interessant om te horen dat darmverzuring eigenlijk veel erger (gevoeliger) is dan pensverzuring. Op school miste we nog de theoretische kennis achter deze twee problemen, dit is aangevuld door de toelichting van Bertho. 

Na deze twee interessante en redelijk praktijkgerichte lezingen, heeft Kees Peeters een uitgebreide lezing verzorgt over de transitie. Met behulp van veel wetenschappelijke literatuur heeft hij eerste de transitieperiode toegelicht en daarna benadrukt dat in de praktijk altijd ruim voldoende gevoerd moet worden tijdens de droogstand. Dit omdat het cruciaal is voor de groei van het kalf, remmen op ruw eiwit is ‘not done’ volgens hem. 

De eerste dag werd afgesloten door Bernd Hietberg, een dierenarts uit Drenthe. Hij gaf toelichting over een praktisch onderwerp, met name een stukje over bodembeheer in combinatie met weidegang. Persoonlijk vond ik deze lezing het minst interessant, gezien weidegang onderdeel is van ons curriculum en onlangs ook nog in verkorte vorm is toegelicht. Helaas bracht deze lezing mij weinig nieuws bij. 

De tweede dag startte met Harry Kager van adviesbureau Schuttelaar & Parners, hij kwam ons meer vertellen over beleidsvoering en zijn kennis over fosfaat en stikstof in de agrarische sector en specifiek melkveehouderij. Hij gaf met name aan wat zijn bevindingen en taken zijn op beleidsniveau. 

Daarna heeft Stein Heirbaut van de Universiteit Gent een lezing gegeven over het vetmetabolisme en melkvetzuurpatroon bij rundvee. Dit is echt een aanvulling op mijn kennis. Het is niet zo dat deze theorie ons onbekend is op de HAS, echter vind ik het lastig en was de uitleg onvoldoende toereikend om het te onthouden en te kunnen koppelen aan de praktijk. Deze lezing was duidelijk en door de herhaling van deze kennis, acht ik mijzelf beter in staat om deze theorie te begrijpen en te koppelen aan de praktijk. 

Ook Jan Dijkstra van de Wageningen Universiteit en tevens cursusleider heeft een presentatie gegeven, deze ging over het verminderen van methaanuitstoot op melkveebedrijven. Een actueel thema waar ik in mijn stage al veel onderzoek over gedaan heb. Hierdoor heb ik weinig nieuwe informatie vergaard, maar kon ik wel kritische vragen stellen en deelnemen aan de discussie. 

De dag werd afgesloten met een casus op een praktijkbedrijf, na een rondleiding is dit bedrijf bediscussieerd samen met Jaap van Zwieten. Hij is onafhankelijk voeradviseur en heeft ons meegenomen in het lezen van een MPR. Uit deze analyses kwamen voor mij weinig nieuwe dingen en miste ik soms helaas wat onderbouwende achtergrond. 

Na deze laatste lezing heb ik de laatste dag wel deelgenomen aan de netwerkborrel. Dat is ook zeker een belangrijk onderdeel, het netwerk dat ik door deze cursus heb uitgebreid. Een ander aspect is de stof tot nadenken die deze twee dagen gegeven hebben. Ook heb ik ontzettend veel nieuwe informatie uit wetenschappelijke onderzoeken bij de hand, welke ik zeker nog eens door ga lezen. 

Scroll naar boven