koeien cursus bsd aspect ratio 900 630

2023: Hugo Garstenveld

Cursus Bodem & Bemesting van Groeikracht bij Schothorst Feed Research

 Wat ik hoopte te leren: Ik wil mij graag verdiepen in ruwvoer (Bodem-> Gewas -> Veevoeding). Daarom leek mij deze cursus een nuttige aanvulling op de studie. Binnen ANU richten de vakken zich enkel op de vertering/metabolisme in het dier. Om ook de processen vóór het dier beter te begrijpen heb ik een aantal vakken gevolgd omtrent bodem- en plantkunde. Zoals je verwacht van een universiteit waren deze vakken vooral gericht op theorie. Met deze cursus hoopte ik praktijk voorbeelden te kunnen linken aan de theorie die ik heb geleerd. 

De cursus werd gegeven door Dennis Storkhorst van Groeikracht BV. Groeikracht is een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van ruwvoer, bodem en bemesting. Het werkgebied is Oost- en Zuid-Nederland. Er waren 6 deelnemers aan deze cursus. 5 personen werkzaam in de veevoeding sector (adviseurs/veehouders/dierverzorger) en ikzelf als enige student. Iedere deelnemer had Eurofins bodemanalyses van een kuil en een perceel meegenomen. 

 Programma ochtend 

Wat zit er in de bodem? + Hoe werkt de bodem? + Waar kan ik aan/mee sturen in de bodem? 

Het begon over de samenstelling van de bodem ‘grondslag’. Dit bestaat uit Klei, zand, silt & O.S. Wat is hiervan invloed op de CEC (Cation Exchange Capacity. Het effect van pH op de CEC en hoe een bekalking werkt. Wat heeft hier invloed op en hoe kun je dit als adviseur/gebruiker verbeteren. We probeerde gezamenlijk afwijkingen in bodem(analyses) te verklaren. Vaak had dit te maken met geografische ligging van een perceel, of bemesting in het verleden. Deels was dit wel herhaling voor mij, maar het was zeker leerzaam om ook de ervaring van de adviseurs te horen en hierover te discussiëren. 

Ook werd er ingegaan op het bodemleven: Wormen, Bacteriën en schimmels. De theorie hier achter heb ik al vrij veel behandeld in vakken op de WUR zoals ‘Soil-plant Relations’ en ‘Conservation Agriculture’. De cursus was een nuttige aanvulling met praktijkvoorbeelden. Dit ging ook naar een goede discussie over verschillende onderwerpen zoals; wel, of juist niet ploegen, het gebruik van Glyfosaat, hoe(vroeg) een groenbemester onderwerken, tips voor een geslaagd vanggewas en de ruwvoerpositie van een veehouder. De ochtend eindigde met een korte quiz: 6 bakken met verschillende klei en zandgronden. Gras- en bouwland. Aan ons de taak om deze te beoordelen door te kijken en te voelen. 

 Programma middag 

Na de middagpauze werd de bodemquiz beantwoord. Daarna kwam het volgende aan de orde: 

Hoe werkt een plant? + Wat is de behoefte van de plant? + Bemesting, Zelf aan de slag! 

Er werd kort in gegaan op de fysiologie van de plant en de behoefte aan nutriënten. Dit was al wel snel duidelijk voor mij. Nieuw inzicht was een praktische vuistregel die gehanteerd werd. Het ging hierbij om de ‘recovery’ van P, K en S ten opzichte van Stikstof. Om een beter inzicht te krijgen bij de invulling van een bemestingsplan werd er gerekend aan de nutriëntendekking van onze eigen percelen/kuilanalyses. Dit was weer even een goede opfrissing. Het belang van mestmonsters voor een eigen bemestingsplan werd duidelijk. Daarnaast werden verschillende praktijkonderzoeken van Groeikracht besproken. Verhoudingen tussen drijfmestgift en N-kunstmestgift. N-kunstmest fungeert als aanjager, hierdoor is dierlijke mest ook beter beschikbaar. Het effect van het bemestingsmoment en het delen van een stikstofgift kwamen duidelijk naar voren in praktijkonderzoek van Groeikracht. 

Wat mij opviel was dat de bemesting eigenlijk alleen op N P K S was gericht. De boodschap hierbij was dat, er op dit vlak in veel gevallen nog genoeg te winnen is. Ikzelf zal wel wat meer willen weten over de spoorelementen in het gewas in relatie tot de gezondheid en groei van het dier. 

Al met al vond ik de cursus zeker nuttig. Deels was het weer even opfrissen van wat ik ooit al eens heb geleerd. Maar het gaf ook nieuwe inzichten. Er kwamen interessante (praktijk)onderzoeken voorbij en de ervaringen/verhalen van de adviseurs kon ik linken aan de theorie die ik heb geleerd. 

Momenteel ben ik bezig met het regelen van een afstudeerstage. Ik heb nu contact met Eurofins Agro. Deze cursus sluit hier goed op aan. Het heeft mij verder aan het denken gezet over een stageopdracht met de bemesting van spoorelementen of zwavel in -> Bodem -> Gewas -> Dier. 

Scroll naar boven