stan aspect ratio 900 630

2024: Stan Hendriks

Een kijkje in het leven van een oud BSD student. Stan werkt als Projectmedewerker verduurzaming diervoeding bij GMP+ International.

In september 2022 ben ik afgestuurd aan Wageningen University & Research. Hier heb ik de Master Dierwetenschappen gedaan met specialisaties in Diervoeding, Dierlijke Productiesystemen, en Adaptatie en Fysiologie. Na een paar weken vakantie ben ik begonnen als projectmedewerker verduurzaming diervoeding bij GMP+ International. Binnen GMP+ International ben ik werkzaam binnen het team ‘Scheme & Customer Service’. 

GMP+ International beheert het grootste certificatieschema voor diervoederveiligheid (GMP+ Feed Safety Assurance) en duurzaamheid (GMP+ Feed Responsibility Assurance (FRA)) met inmiddels meer dan 19.500 gecertificeerde bedrijven in 92 landen. Het GMP+ Feed Certification (GMP+ FC) scheme biedt uniforme internationale standaarden voor de productie van veilig én een groeiend aantal standaarden voor duurzaam diervoeder. De standaarden omvatten de hele diervoederketen, van productie en handel tot overslag en transport, verwerking en opslag.

In mijn werk, probeer ik gemiddeld 3 dagen per week op kantoor te zijn ondanks dat ik in Weert (LB) woon en het kantoor in Rijkswijk (ZH) is. In de trein begin ik mijn werkdag door mijn e-mail bij te werken en de vergaderingen voor die dag voor te bereiden. Twee keer per week heb ik een ‘check in’ met de rest van het team welke ik meestal in de tram bijwoon. Eenmaal op kantoor aangekomen heb ik een vergadering met het FRA-team om ontwikkelingen en knelpunten te bespreken, waarna andere vergaderingen over uiteenlopende onderwerpen plaatsvinden. 

Mijn voornaamste werkzaamheden bestaan uit het onderhoud en de verdere ontwikkeling van de standaarden in de GMP+ FRA Module. Hierbij kijk ik hoe de wensen vanuit de markt naar concrete voorwaarden vertaald kunnen worden. Diervoederveiligheid is een veel landen een ‘license to produce’, maar duurzaamheid is nog relatief nieuw voor veel bedrijven. Omdat er nog veel onbekend is, vraagt dit veel pionieren. Op veel vlakken kan ik mijn eigen invulling aan de inhoud geven. Naast mijn werkzaamheden voor het schema, ben ik ook betrokken bij het opstellen van nieuwsbrieven, het bieden van support, de organisatie van evenementen, webinars, en trainingen. Binnen de GMP+ FRA-module houd ik mij met name bezig met de verantwoorde diervoeder standaarden. Een keer per jaar worden wijzigingen in de GMP+ FRA-module gepubliceerd. Hier werk ik het grootste gedeelte van het jaar aan. Dit doe ik niet alleen, maar in samenwerking met collega’s van diverse teams en externe belanghebbenden. Als not-for-profit organisatie ontwikkelen we het schema voor en samen met de diervoederindustrie. Eigenlijk is iedere dag weer anders, de ene dag ben je operationeel bezig en de andere dag weer heel strategisch. De variatie in werkzaamheden maakt het uitdagend en interactief.

Duurzaamheid is actueel onderwerp en werd een lange tijd als ondergeschoven kindje gezien. Nieuwe opkomende wetgeving zoals de verordening ontbossingsvrije grondstoffen en producten (EUDR) en Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) zijn in een snel tempo ontwikkelt en gepubliceerd. Ik vind het erg interessant om te zien wat de impact hiervan op bedrijven is en hoe we hier ondersteuning voor kunnen bieden. 
GMP+ heeft een wereldwijde ‘GMP+ Community’. Zoals gezegd, zijn er meer dan 19.500 bedrijven wereldwijd die een of meerdere activiteiten onder het GMP+ FC scheme uitvoeren. Naast de gecertificeerde bedrijven, werk ik samen met onafhankelijke Certificatie Instellingen en auditoren, Registered Consultants, brancheorganisaties, opleidingsinstituten en andere partners over de hele wereld. Ik krijg er energie van hoe deze wensen te vertalen naar concrete oplossingen. Daarnaast is er binnen GMP+ ook aandacht voor training om jezelf verder te ontwikkelen. Al met al een diverse baan met veel uitdagingen met een wereldwijde impact!Nog een laatste leuk feitje: door mijn BSD-studiebeurs heb ik een event, georganiseerd door GMP+ International, bij kunnen wonen. Hier heb ik eerste connecties gelegd met GMP+ wat later mijn huidige werkgever blijkt te zijn. Dit is wat een BSD-studiebeurs je als student op kan leveren dus schroom niet om je hiervoor aan te melden!

Scroll naar boven