gite houkes scaled aspect ratio 900 630

2024: Gite Houkes

Onderzoekster vleeskalveren bij Denkavit 

In december 2022 heb ik de master Animal Sciences afgerond aan Wageningen University & Research. Tijdens de bachelor werd voor mij als snel duidelijk dat ik me verder wilde verdiepen in diervoeding. Vandaar dat ik tijdens mijn master heb gekozen voor de specialisatie Nutrition and Metabolism. Na het afronden van mijn studie ben ik aan de slag gegaan bij Denkavit, als vleeskalveren onderzoeker. Ik kwam terecht in een team van circa 8 onderzoekers met verschillende academische achtergronden. Inmiddels werk ik zo’n 1.5 jaar met veel plezier bij Denkavit. Mijn functie als onderzoeker is ontzettend afwisselend. Om je een inkijkje te geven in de functie van onderzoeker bij een diervoederbedrijf neem ik je mee in hoe een werkdag er voor mij uit kan zien. 

Ik begin mijn werkdag, rond 08:30, met een wandeling van kantoor naar ons proefbedrijf. Hier hebben we meerdere vleeskalverenstallen waar wij nieuwe voeders en/of toepassingen testen. Minstens één keer per week  ga ik hier langs om een rondje door de stal te lopen en te kijken hoe het met de kalveren gaat. Hier krijgen we al een eerste indruk van hoe de kalveren reageren op de voeders die we op dat moment testen. Ik vraag de stalmedewerkers of er nog bijzonderheden zijn en check of er nog dingen geregeld moeten worden. Nadat ik de stallen heb bezocht is het tijd om me om te kleden en weer terug te gaan naar kantoor.

Als ik op kantoor aangekomen ben check ik eerst mijn mail. Ik kijk of er urgente dingen zijn die geregeld moeten worden. Vervolgens heb ik een meeting met een potentiële leverancier, hier bespreken we een nieuwe eiwitrijke grondstof. We bespreken of dit een interessante grondstof voor de vleeskalveren zou kunnen zijn. Daarna is het tijd voor de lunch. Eerst gaan we een broodje eten in de kantine waarna we nog een rondje wandelen in het bos tegenover ons kantoor. Na de lunch is het tijd om de proefopzet voor de eerstvolgende proef te maken. Hierbij hoort ook het aanvragen van de proefvoeders bij de Nutritie afdeling. Daarna heb ik een meeting met onze Franse collega’s waarin we de lopende proeven in Nederland en Frankrijk bespreken en brainstormen over nieuwe interessante proefonderwerpen. Ik sluit de dag af met het uitwerken van een proef. Ik begin altijd met het analyseren van de data. Vervolgens is het van belang om deze resultaten vast te leggen in een verslag. Dit verslag wordt gedeeld met andere collega’s en later verder besproken om te kijken wat de mogelijke vervolgstappen zijn. Om 17:00 sluit ik mijn laptop af en zit de werkdag er weer op.

Scroll naar boven